Kompanija

Sa veoma malim idejama se počinje

Osnivanje URSAPHARM

Osnovana u Nemačkoj 1974. godine, URSAPHARM kompanija se u međuvremenu razvila u globalno operativnu grupu kompanija kakva je danas. Pored nemačkog sedišta u Saarbrückenu (u oblasti Sarland), međunarodna mreža URSAPHARM-e sada uključuje prodajne kancelarije u Holandiji, Austriji, Belgiji, Poljskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Rusiji, Srbiji i Indiji. Zahvaljujući ugovorima o partnerstvu sa distributivnim partnerima, URSAPHARM proizvodi su dostupni i u brojnim drugim zemljama širom sveta.

Sve je započelo jednostavnom idejom. Tokom sedamdesetih godina prošlog veka, očne bolesti među populacijom Sarlanda i dalje su se uglavnom lečile proizvodima iz obližnjih apoteka u susednoj Francuskoj. Ovu prazninu na tržištu prepoznala su četvorica farmaceuta iz Sarlanda Albrecht Holzer, Dieter Trox, Werner Buxmann and Werner Bernhard, osnivači URSAPHARM Arzneimittel GmbH. Pored proizvodnje lekova, fokus im je bio pre svega na profesionalnom, strukturisanom marketingu svojih proizvoda, pre svega u apotekama u Saarlandu. Rezultati govore sami za sebe: za samo deset godina URSAPHARM je proizvodila kompletan asortiman lekova za negu očiju.

Prvi veliki patent

Još deset godina nakon toga, 1993.godine, URSAPHARM je postigla veliki uspeh: lansiranje na tržište interno razvijenog patentiranog COMOD® sistema. Sa svojim inteligentno napravljenim kontejnerom i specijalnom pumpom za doziranje, ovaj proizvod je predstavljao revoluciju u farmaceutskoj industriji; do tada se smatralo nemogućim da se tečni preparati kao što su kapi za oči učine sterilnim i stabilnim tokom dužeg perioda bez dodavanja konzervansa. Patentirani COMOD® sistem (COntinuous MOnoDose), međutim, pouzdano sprečava da rastvor unutar sistema za aplikaciju dođe u kontakt sa okolnim vazduhom. Rezultat: nijedan patogen ne moze doći u kontakt sa rastvorom, a sterilna primena je zagarantovana čak i nakon otvaranja bočice. COMOD® sistem je generalno podjednako pogodan za upotrebu proizvoda u obliku spreja kao i u kapima.

Razvoj ugovorene proizvodnje

Nakon ovog revolucionarnog razvoja, kompanija je nastavila da se širi kroz proizvodnju i prodaju sopstvenih proizvoda. Pored lekova za negu očiju, URSAPHARM je pravila i proizvode namenjene opštoj praksi, uključivao se u enzimsku terapiju i razvijao lekove za lečenje alergija i venskih bolesti. Nadalje, ugovorena proizvodnja je razvijena kao dodatna oblast poslovanja. U ultramodernim proizvodnim pogonima koji su u skladu sa nacionalnim i međunarodnim zahtevima, farmaceutske proizvode za treće strane proizvode stručnjaci u skladu sa strogo validiranim metodama proizvodnje i ispitivanja.

HYLO GEL® kapi postaju kapi koje se propisuju na lekarski recept

Dalju značajnu prekretnicu u istoriji kompanije URSAPHARM je postigao 2008. godine. Prvo, potvđena je terapijska neophodnost tretmana visokokvalitetnim rastvorom hijaluronske kiseline. Ipak, Zajednički savezni komitet je naveo da u tom pogledu nema alternative za HYLO GEL® koji proizvodi URSAPHARM. HYLO GEL®je stoga prvi medicinski proizvod za lubrikaciju očiju kod sindroma suvog oka koji je klasifikovan kao lek koji se prepisiuje na recept u istoriji Nemačke. Rezultat: od tog trenutka pa nadalje, društva za obavezno zdravstveno osiguranje su po prvi put bila u obavezi da pokriju troškove lečenja sa proizvodom HYLO GEL® u određenim medicinskim slučajevima ( kao što su oštećenje suzne žlezde, razne autoimune bolesti, nepotpuno zatvaranje očnih kapaka (lagofatalmus) i paraliza facijalnih nerava ( paraliza lica).