Proizvodi

Sindrom suvog oka

Odabir pravog lubrikanta za oči: na šta treba obratiti pažnju

Sindrom suvog oka je jedan od najčešćih poremećaja oka. Izazvan je smanjenom proizvodnjom vodene faze i/ili povećanim isparavanjem suza. Ovo drugo je poznato i kao evaporativno suvo oko i uzrokovano je nestabilnim ili deficitarnim lipidnim slojem suznog filma. Kada se ne leči, poremećeni suzni film može dovesti do upale očne površine i očnih kapaka, kao i do ozbiljnog oštećenja vida, a samim tim i do smanjenog kvaliteta života.

Pacijenti koji pate od nedostatka proizvodnje suza obično doživljavaju olakšanje upotrebom očnih lubrikanata na bazi hijaluronske kiseline. Suve oči izazivane isparavanjem suza, tretiraju se higijenom očnih kapaka (npr. primenom toplote i čišćenjem očnih kapaka) i veštačkim suzama koje specifično stabilizuju lipidni sloj suznog filma.

Tokom sna proizvodi se mnogo manje suza. Zbog toga bi upotreba masti za oči pre spavanja, uz dnevnu upotrebu veštačkih suza, bila korisna noću kako bi se sprečilo stvaranje neprijatnih čvrstih naslaga oko korena trepavica i na ivicama očnih kapaka koje mogu izazvati iritaciju i upalu očiju.